Информација у вези спајања нерадних дана за празнике

У вези са временским неприликама које су претходних дана захватиле Републику Србију и тренутном ситуацијом у вези снабдевања енергијом и енергентима и радом енергетског система Републике Србије у условима екстремно ниских температура и неопходношћу даље рационализације потрошње енергије и енергената ради спречавања увођења мера ограничења испоруке енергије и енергената, Влада Републике Србије је издала 2 закључка у виду препорука.

   

Првим Закључком, од 8. фебруара 2012. године, који је објављен у „Службеном гласнику РС" број 10 дана 10. фебруара 2012. године, Влада Републике Србије је усвојила низ пропорука:

 

1. Препорука Министарству просвете и науке да донесе одлуку о наставку обуставе рада, односно одлуку о обустави рада у свим установама из надлежности тог министарства на територији Републике Србије закључно са 17. фебруаром 2012. године.

 

2. Препорука енергетским субјектима да упуте јавни позив свим купцима енергије и енергената о неопходности рационализације потрошње енергије и енергената како би се оствариле уштеде енергије и спречило увођење мера ограничења испоруке енергије и енергената.

 

3. Препорука надлежним органима општине, града, односно града Београда, да донесу одлуке о рационализацији употребе електричне енергије за јавну расвету, паное и светлеће рекламе, односно употребу електричне енергије за те намене сведу на најмањи могући ниво.

    

4. Препорука органима државне управе, судовима, привредним друштвима и другим правним лицима, јавним предузећима, установама културе и спорта да размотре могућност да и петак 17. фебруар 2012. године буде нерадни дан због рационализације потрошње енергије и енергената.

    

Другим Закључком, који је објављен на сајту Владе Републике Србије http://www.srbija.gov.rs/ у оквиру рубрике „Саопштења Владе" под датумом 13. фебруар 2012. године, Влада Републике Србије је препоручила државним органима и организацијама, привредним субјектима, јавним службама, установама и јединицама локалне самоуправе да у понедељак, 13. фебруара и у уторак, 14. фебруара 2012. године минимизирају процес рада или уколико постоји могућност, у потпуности обуставе процес рада, а да у петак, 17. фебруара 2012. године у потпуности обуставе процес рада, у складу са техничко-технолошким условима рада и пословања, а ради очувања и заштите енергетског система Републике Србије.

 

Дакле, Влада Републике Србије, на основу донетих закључака, није прогласила петак 17. фебруар 2012. године нерадним даном, већ је само донела препоруку државним органима и организацијама, привредним субјектима, јавним службама, установама и јединицама локалне самоуправе да у петак 17. фебруара 2012. године у потпуности обуставе процес рада, а да у понедељак, 13. фебруара и у уторак, 14. фебруара 2012. године минимизирају процес рада.


АРХИВА ВЕСТИ

ereste